Budo Nords historia

När budon kom till Sverige en gång i tiden trodde många att budo var någon typ av brottning och att denna ”brottning” genomfördes i pyjamasliknande kläder. Därför kallades detta för pyjamasbrottning i folkmun.

Någon som tog saken i sina egna händer var Klas Lifors som hade skapat Budo Nord. Klas var bland de främsta i Sverige med att importera budodräkter och redskap från Japan och andra asiatiska länder i öst och då redan på 1960-talet.

Lifors började med en liten butik på söder i Stockholm och den var belamrad med kampsportsartiklar från golv till tak. Butiken var svår att hitta och det var egentligen bara de som var entusiastiska som kom dit.

Det var inte många som höll på med kampsporterna så som judo, karate, aikido med flera, på den tiden. Men de som gjorde det trängdes i butiken och kom från olika delar av Sverige. Klas hade sin mor till hjälp som tog betalt av kunderna.

Men från och med 1973 började Klas med att tillverka egna dräkter, eftersom kvaliteten inte var den bästa på dem plagg han importerade från Asien. Han lät sömmerskor sy de vita beryktade pyjamasarna eller träningsdräkter som de egentligen var.

Dessa dräkter kom inom loppet av några år att dominera i hela Skandinavien. Svensk kvalitet och framför allt kunnande, gjorde att träningsdräkterna klarade av påfrestningarna och framförallt passade nordborna.

Det dröjde inte länge förrän Budo Nord spred sig resten av Europa. Klas var tvungen att flytta butiken till större lokaler. Dessutom så var det en självklarhet att de svenska landslagen i karate och jujutsu, skulle använda sig av Budo Nords dräkter när det var dags att tävla utomlands.

Något som verkligen har satt Budo Nord på världskartan för kampsporter, är att de tog fram en karatedräkt som var av ruggad canvas på 1980-talet och har sedan dess blivit standard inom kampsportsbranschen.

Detta var bara ett axplock av Budo Nords fascinerande historia!