Kampsporter i världen

Det finns olika typer av kampsporter runt om i världen och vissa förknippas med budo.

Japanska

Bland kampsporterna från Japan räknas bland annat:

  • Karate, som är en kampsport med olika stilar och där filosofier och principer skiljer sig åt; de varierande stilarna tolkas olika då det läggs fokus på olika saker.
  • Sumo, som är en brottningsstil som genomförs upprätt och går ut på att knuffa ut sin motståndare från ringen eller att denne rör vid marken med en annan kroppsdel än sina fotsulor. Sumobrottare är oftast väldigt stora och tunga.
  • Kendo-utövarna fäktas med attrapper som liknar svärd i bambu och det gäller att träffa sin motståndare.

Det finns andra kampsporter från Japan och de kan vara uppdelade i olika skolor runt om i världen.

Kinesiska

Det finns Wushu och Kung Fu som kommer från Kina. De moderna tävlingsformerna inom dessa kallas för Sanshou och Taolu. Till de mer traditionella räknas: Kung Fu och Wushu kan Eagle Claw, Wingg Chun/Wing Tsun och Aingyiquan.

Koreanska

Bland några av kampsporterna som kommer från Korea är till exempel: Taekwondo, Haiding Gumbo och Moo duk kwan.

Europa och USA

Det finns några kampsporter som kommer från Europa och USA, som exempelvis brottning och boxning, som härstammar från Grekland, Fäktning delas in i tre grenar: värja, florett och sabel och Martial Arts Tricking är en blandning av olika typer av kampsporter samtidigt som deltagarna gör olika tricks.

Övriga Världen¨

Kampsporter från övriga världen är många, men några av dem är till exempel:

  • Capoeira som härstammar från afrikanska slavar i Brasilien; det är en kampsport med kulturinslag som har sång, dans och musik.
  • Krav Maga, som kommer från Israel och som används i närstrider samt som självförsvar inom den Israeliska armén under 1960-talet.
  • Defendo utvecklades av den kanadensiska militären under 1920-talet och är en lättare form av Krav Maga. Men det anses mindre invecklat och har mer fokus på att tänka taktiskt.

Dessa kampsporter är bara ett axplock som utförs världen över.